Her kommer oppskrift på årets julepynt! Starter du nå, rekker du fint å fylle hele treet med koronavirus før klokkene ringer for oss på julekvelden.

Heklet og perlebrodert SARS-CoV-2-virus.

Du trenger:

  • En liten rest garn i medium tykkelse (jeg blandet en tråd Sølje, en tråd Beaded mohair luksusgarn for å få litt bling, og en tråd Mohair luxe – fint skarreværra!)
  • En heklekrok som er et nummer eller to tynnere enn anbefalt for garnet, så kula blir tett heklet.
  • Ullflor (ikke bruk bomull, da klarer du kke å sy gjennom den etterpå).
  • En og en halv boks med Panduro rocailes beads Ø 3.8-4.5 mm 30 g. Hvis du vil bruke andre perler, er det viktig at de har stort nok hull, for nåla (og tråden) skal 8 ganger frem og tilbake gjennom de tre innerste perlene.
  • Synål (gjerne ganske tynn)
  • Sytråd, helst i samme farge som garnet du hekler kula av.
  • En stump silkebånd, ca 20 cm.

Heklet kule:

Lag en superløs luftmaske, hekle 6 fm i ringen, og snurp sammen starten så du har 6 fm i en liten sirkel. Dette er 1. omg.
Omg 2: Hekle 2 fm i hver fm, totalt 12 m.
Omg 3: Hekle 2 fm i hver andre fm, totalt 18 fm.
Omg 4: Hekle 2 fm i hver tredje fm, totalt 24 fm.
Omg 5: 1 fm i hver fm, totalt 24 fm.
Omg 6: 1 fm i hver fm, totalt 24 fm.
Omg 7: 1 fm i hver fm, totalt 24 fm.
Omg 8: Hekle sammen hver tredje og fjerde m, totalt 18 fm.
Omg 9: Hekle sammen hver andre og tredje m, totalt 12 fm.

Midtveis i omg 10 stappes kula full med ull. Jeg bruker ullflor fra Husfliden, eller Nepal wool fra Panduro. Stapp den ganske hardt, så den blir helt rund.

Omg 10-11: Hekle sammen to og to fm, til du har 4-5 igjen. Da syr du en tråd gjennom de siste, snurper sammen og fester.

Så skal du sy på perler.

Fest tråden i kula.
Tre på 4 perler og skyv dem helt inn mot kula.
La den fjerde være anker for tråden, og sy tilbake gjennom de tre innerste, ned i kula igjen (Figur 1, venstre).
Ta et sting nede i kula (det er lurt å bruke en sytråd i samme farge som kula, for da synes den ikke), og sy opp gjennom de tre innerste perlene. Tre på en ny perle og la den være anker for tråden, snu og sy tilbake gjennom de tre innerste perlene og ned i kula igjen (Figur 1, høyre).

Figur 1


Ta et nytt sting nede i kula, og sy opp gjennom de tre innerste perlene enda en gang. Tre på en ny perle, snu, og sy tilbake ned i kula igjen (Figur 2, venstre).
Ta et nytt sting nede i kula, og sy opp gjennom de tre innerste perlene nok en gang. Nå har du en «stamme» som består av tre perler, og tre perler i en trekant på toppen av den (Figur 2, høyre).

Figur 2

Nå skal du sy på tre ekstra perler mellom de tre på toppen, så de danner en trekant, og det ser ut som en skikkelig korona!

Sånn gjør du det:

Først må du sy gjennom den ene av de tre som er der (jeg kaller denne nummer 1), så du kommer i posisjon. Så trer du på en ny perle (den første av de tre nye), syr gjennom nummer 2 av de tre opprinnelige, trer på en ny (den andre av de tre nye), syr gjennom nummer 3 av de tre opprinnelige, trer på en ny (den tredje av de tre nye), og syr gjennom nummer 1 nok en gang, før du stikker nålen midt inne mellom de 6 på toppen, og syr ned gjennom stammen og ned i kula igjen.

Figur 3: Start ved den lille røde pila som kommer ned fra midten som en liten fiskekrok. Følg den på runden (mot klokka) til du kommer tilbake til der den startet. Så tar den en ekstra tur gjennom nummer 1, før den snur og går inn til midten igjen.

Fyll på med koronaer med jevne mellomrom til du synes det ligner nok på det teite viruset.

Trådtips: Hvor lang tråd bør du bruke? Dette er en avveining. Det er fristende å bruke lang tråd for å slippe å bytte så ofte. Men jo flere koronaer du har sydd på, jo større er sjansen for at en lang tråd vikler seg inn i koronaene.

Lag tre viruser, og strikk en poncho du kan feste dem på. Eller fest en silkesløyfe i herligheten og heng den på juletreet.

From all of us to all of you: Årets mest tvilsomme julepynt.

Dette koronaviruset ble opprinnelig designet til Koronaponchoen som er ett av bidragene fra Statistikk til den internasjonale utstillingen CoviDesign ved Greve museum i Danmark. Her kan du lese mer om utstillingsbidragene:

Harde fakta i myke materialer – verk 1: Smittetallet R
Harde fakta i myke materialer – verk 2: Distansering, samhold og #altblirbrasitteunderlag
Harde fakta i myke materialer – verk 3: Koronaponcho