God kveld i stua, alle sammen! Det ble en viss koronaskygge over denne jula også, men jeg håper dere har gode juledager allikevel, og at dere har noen fine, fysiske folk å være sammen med.

Beregningene fra FHI tyder på at R-tallet har vært omtrent 1.2 i siste del av året, og derfor har vi de nye restriksjonene som gjelder nå. Formidlingsopportunist som jeg er, synes jeg det er en glimrende anledning til å samstrikke R-tallveske, også kalt smittetallveske eller smitteveske. Jeg oppdaterer dette blogginnlegget helt til vi er ferdige, og vi har laget R-tall-vesker i mange friske farger! (Scroll til bunnen for å få med deg de siste oppdateringene.)

Fra nå kommer jeg til å tagge veska med #Rtallveske #smittetallveske #smitteveske, og oppfordrer alle som samstrikker til å gjøre det samme 😀

Veska er en enkel, tovet strikkeveske, og den er pyntet med heklede smittetallapper, lik dem som gikk viralt for et år siden

Men la oss starte med veska!

Det er første juledag, og i følge oppskriften jeg har laget selv, trenger du:

200 g lysegrå Sandnes Tove, farge 1035
Rundpinne 6,0 mm, lengde 60 cm.

Siden det er jul, satser jeg i stedet på julerød Vams fra Rauma, ispedd rød effekttråd med paljetter. Og siden jeg aldri orker å følge oppskrifter (heller ikke min egen), tok jeg den første og beste tykke rundpinnen jeg fant, og den var 7 mm.

Men så har jeg tenkt å følge oppskriften: Legg opp 100 m med enkel tråd Vams (eventuelt med en effekttråd med glitter eller paljetter – jeg tok to) eller dobbel tråd Finull på p nr 7. Strikk glattstrikk i 35-40 cm. Jeg har strikket opp ett nøste Vams i dag, og tror de fleste av dere rekker det samme før jeg oppdaterer dette blogginnlegget med neste etappe i morgen kveld 😀

Andre juledag har vært en rolig dag her på Nesodden, og jeg har strikket opp enda to hele nøster med rød Vams (totalt tre),

og rukket å gå tom for effekttråd! Men det skjedde ikke før strikketøyet nærmet seg 40 cm, så jeg velger å late som ingenting, og fullføre veska uten paljettglimring i bunnen.

God strikk, la oss fullføre veska i morgen!

Det er tredje juledag, og vi skal ha juleselskap i dag. Dermed tillater jeg meg å jukse bittelitt, for jeg har allerede strikket meg til bunns i veska, masket sammen bunnen, sydd kanten øverst og festet tråder, og jeg har fingerstrikket hanker.

Forberedelser til juleselskap.
Til bunns i saken.
Sammenmasking i dunkel belysning.
Syr fast kanten øverst.
Fingerhekler hanker og spiser klementiner.

Dermed deler jeg neste del av oppskriften nå, selv om jeg selv ikke har rukket å montere hankene eller tovet veska. Men det er det sikkert noen av dere som rekker å få ferdig i dag. Så kan jeg heller dele resultatet fra tovingen i morgen.

Strikk glattstrikk i 35-40 cm.

Jeg strikket helt til jeg hadde strikket opp totalt tre nøster Vams, før jeg byttet til det fjerde og begynte med felling:

Sett et merke i hver side. Fell en maske på hver side av merket hver 2. omg totalt 4 ganger, strikk så en omg uten å felle. Fell deretter en maske på hver side av merket 4 ganger. Sy sammen bunnen med maskesting og fest tråder. For at kanten øverst på veska ikke skal krølle seg utover, bretter du den innover og syr den fast ca 10 omganger fra toppen.

Hankene lages med fingerstrikking. Bruk dobbel tråd Vams, eller firedobbel tråd Finull/Tove. Fingerstrikk 50 omganger (60 hvis du vil ha litt lengre hanker), og stram godt i hver ende så endene ser fine ut.

Sy fast hankene på utsiden av bretten, 10-12 masker fra sidekantene. Fest godt. OBS: Hankene er festet på utsiden for at det skal bli penere med trykknapper, glidelås eller andre veskelåser på innsiden av bretten.

Nå skal veska toves. Jeg hiver den bare i vaskemaskina på 40 grader og vanlig 45-minutters vaskeprogram sammen med et par store håndklær og vanlig OMO. Da tover den kraftig og blir både tett og lodden. Strekk den i fasong etter tovingen og la den tørke.

Sees på den andre siden av juleselskapet!

Grangrønn. God idé!

Fjerde juledag:

Jeg monterte ferdig og tovet mine vesker i går, etter at gjestene hadde dratt. Og ja, veskER i flertall. For det gikk sånn unna med veskestrikkingen at jeg like gjerne strikket en til, mens jeg først holdt på. Dessuten fikk jeg en god idé til hvordan jeg kan pynte den grangrønne, og gode idéer skal man helst følge!

Tovingen gikk nesten uproblematisk for seg. Jeg tovet hver veske for seg pga faren for avfarging, og valgte litt lavere temperatur og litt kortere program enn jeg hadde i den opprinnelige oppskriften, siden min erfaring er at Vams tover kraftig, uansett.

Men så gjorde jeg en bommert: Jeg kastet inn et loslitt, hvitt håndkle sammen med hver veske, for å få det til å tove mer. Det er i utgangspunktet lurt, men velg et håndkle som enten ikke røyter, eller som har omtrent samme farge som det som skal toves. Mine vesker ble fulle av håndkle-lo som filtet seg inn i ulla, og jeg måtte bruke mye tid på å plukke det av/rive det av etterpå.

Kanten øverst ble også litt mer slamsete enn jeg hadde planlagt, så jeg brukte en del tid på å klemme/dytte veskene i riktig fasong. Det fine med toveprosessen er imidlertid at når du har gjort det, og det har tørket, holder det seg godt etterpå.

Før.
Etter.

Men resultatet ble akkurat som planlagt. Paljettene på den røde veska glitrer og funkler, og den grønne veska er litt smalere og lengre. Den røde ble strikket med to effekttråder ekstra, så det er ikke rart at den grønne er litt smalere.

Hvordan ser din ut?

Jeg tenkte først at vi kunne begynne på heklepynten i dag, men nøyer meg med å finne frem utstyr til i morgen.

Jeg velger stripete gull- og grønn med bling-smittelapper til den røde veska, og ensfargede hvite til den grangrønne. Siden jeg har tenkt å bruke dobbel tråd hvit angora, og også dobbel gullsmed og grønn Sølje med effekttråd, tror jeg heklekrok 3.5 mm vil gi et fint og passe tett resultat.

På gjenhekl i morgen – da blir det demonstrasjonsvideoer!

Det er femte juledag, og vi går i gang med hekling av smittelapper.

Stripete R=1.0-lapp til den røde veska, og ensfarget R=1.0-lapp til den grønne veska.

Her er en demonstrasjonsvideo som viser hvordan du hekler en ensfarget R=1.0-lapp, og en stripete R=1.0-lapp:

Og lapper for R=1.1, 1.2 og 1.5:

Legg merke til at du øker fortløpende etter den første omgangen. Du skal ikke begynne å telle på nytt på starten av hver omgang, men øke hver tiende maske (for R=1.1), hver femte maske (for R=1.2), eller hver andre maske (for R=1.5), uansett hvor du er i omgangen.

Etter å ha heklet alle disse kjipe korona-scenariene, er det klart for lystigere fremtidsutsikter: R-tall som er mindre enn 1!

Her følger instruksjonsvideoer:

Jeg klarte jo ikke å styre meg. Da jeg først kom på at jeg kunne hekle enda flere, var det bare å stå løpet ut. Så her ser dere hvordan det ser ut for R=0.5, 0.6, 0.7, 0.8, 0.9 og 1.0:

For min del gjenstår nå de stripete lappene for R mindre enn 1, og å montere dem på veskene.

Dessuten har jeg tenkt å fôre veskene. Dermed ble det plutselig kjempeviktig å få erstattet den lunefulle Singer-symaskinen som jeg ga bort for et år siden. I går gikk derfor deler av dagen med til å skaffe ny symaskin.

Jeg er nå den lykkelige eier av en Pfaff quilt ambition 630, og den er et råskinn! Snakkes senere, nå må jeg leke med Pfaff!

En rask tur innom Husfliden ble det også, og veggdekorasjonen deres tyder nesten på at de er inspirert av samstrikken vår?!

Nyttårsaften 2021/2022 ble brukt til å hekle ferdig de stripete smittetallappene for R-tall under 1, til å begynne monteringen, og til å se fyrverkeri fra toppen av slalåmbakken på Nesodden.

Men tilbake til håndarbeidet.

Jeg liker å dandere lappene langs en tenkt sirkel i midten. Dette får jeg til ved å tråkle fast et rundt plastlokk, deretter tråkle fast lappene, og så bruke de løse trådene på lappene til å feste dem godt og pent.

Fjerning av lokk og tråkletråd, i ergonomisk veskemonteringsstilling.

Det er et fiklete arbeid, og jeg er ikke ferdig ennå. Men før jeg fortsetter, skal jeg se «Death to 2021»!

Første nyttårsdag, og fin-fint skivær!

Pfaff og jeg er dessuten i ferd med å bli bestevenner.

Montere, montere, montere, det er et slit! Men er man nøye nok, blir man også fornøyd.

Wohoo!! Første veske er ferdigpyntet!

Nå må neste til pers, og så er planen å samarbeide med Pfaff om å fôre dem.

Joda, jeg har hentet inspirasjon fra grantrær med snø.

Søndag, andre nyttårsdag, og siste dag i juleferien.

Avjuling, skitur, nyttårsball (Kristiansundsvarianten, altså blandaball til middag) og undervisningsforberedelser til semesterstart i morgen kl 08.15, gjorde dagen så travel at det var såvidt jeg rakk det!

Avjuling bak Pfaff.

Men nå er juletreet ute, og begge veskene er ferdigpyntet. Fôr og glidelås får vente, men veskene fungerer fint, både for frakte- og formidlingsformål!

Nå legger jeg meg til lading noen timer, og satser på at litt snikjobbing de siste dagene har forberedt hjernen på arbeidslivet i 2022. Lykke til med vekkerklokka i morgen tidlig! ❤