Sirkelstrikk er vanedannende. Jeg har ikke tall på hvor mange appelsinsitteunderlag, altblirbrasitteunderlag, vaksinedekningskakediagrammer og andre sirkler med og uten tallinformasjon jeg har strikket så langt.

Gode kolleger poserer med sitteunderlag de har fått. Bildet ble tatt til UNESCOs kunstutstilling Creative Resilience. Foto: Tor Tveite.
Symbolsk klut i avslutningspresang til vår sprudlende bratsjinstruktør Minna på orkesterkurs på Nordfjordeid: Den blå Nordfjorden kommer inn som en kile mellom de grønne vestlandsfjellene, og i senteret finner vi både Nordfjordeid og den gylne bratsjklangen. Og andelen grønt er så klart 7/8, samme som den vanskeligste taktarten i Sæveruds fagottkonsert, som sto på programmet sammen med Sibelius’ førstesymfoni. Kluten er maskinvaskbar på 60 grader, og ble strikket/heklet/brodert på kveldstid, i godt samvær med andre halvsprø og helherlige folk som valgte å bruke en uke av sommerferien på et sted med kronisk regn, innkvartering på dobbeltrom på folkehøgskole, institusjonsmat (70-tallskost, riktig god!), minst 6 timer med orkesterøvelse hver dag, og et konsertprogram som var i overkant vanskelig. Jeg skal tilbake neste sommer! ❤️

Det er flere blogglesere som har etterlyst oppskriften på de grunnleggende sirkelstrikk-sitteunderlagene med 7 kiler:

Dette.

Har man først fått inn teknikken, er det gøy å leke seg med farger og mønstre, for eksempel:

Sju kiler med fargeskift for hver kile, systematiske fargeskift i åttitallspasteller, «tilfeldige» fargeskift i polka-striper etter innfallsmetoden (kjenner du smaken av peppermynte?), og tilfeldige, grønne fargeskift etter terningkastemetoden.

Åkei, klar for oppskrift?

For et romslig sitteunderlag som dem du ser over, trenger du ca 300 g Vams, Fritidsgarn eller tilsvarende, altså tykk tråd av ren ull som kan toves. Du kan også bruke dobbel tråd Finull, Tove eller tilsvarende.

Rundpinne 7.

Legg opp 40 masker.
Strikk forkortede riller, der du forkorter hver rille med en maske: (Les teksten under, eller se denne videoen.)
Oppleggskanten tilsvarer første rille med 40 masker.
*
Strikk 39 m rett. Snu, gjør et kast og strikk tilbake.
Strikk 38 m rett. Snu, gjør et kast og strikk tilbake.
Strikk 37 m rett. Snu, gjør et kast og strikk tilbake.
Osv, helt til
Strikk 2 m rett. Snu, gjør et kast, og strikk tilbake.

Nå har du 40 masker pluss de 38 kastene på pinnen, og er ferdig med første kile.
**

Andre kile:
I første rille strikker du over alle maskene og kastene på følgende måte:
Løft av første maske, strikk neste. Deretter strikker du hvert kast sammen med neste maske på pinnen. Når du er ferdig med omgangen, skal du ha 40 masker på pinnen. Strikk tilbake og fortsett fra * til **.

Strikk totalt 7 kiler.

Så skal sirkelen maskes sammen på penest mulig måte. Jeg bruker sammenmaskingsteknikken som jeg demonstrerer i denne videoen.

Fordi hullet i midten er såpass lite, går det fint å snurpe det sammen før hele greia toves. Jeg tover på vanlig vaskeprogram på 40 grader og slenger et velbrukt håndkle inni for ekstra toving.

Bruker du restegarn, kan du få skikkelig kul, grafisk effekt, bare ved å bytte farger når du går tom for garn:

Restegarnfest: Man finner frem garn i regnbuefarger, totalt ca 300 gram, og bytter farge når det er tomt for en farge. (Alle fargeskiftene må skje i ytterkanten, altså etter en fullført rille.)