Kalde dager krever varme votter. Og når vottenes hjertepynt er byttet ut med normalfordelingspynt, blir statistrikkebloggerens hjerte like varmt som hendene inni vottene.

Den opprinnelige hjertevotten. Foto hentet fra http://www.sandnesgarn.no/hjertevotten

 

Eller skulle jeg kanskje heller si at statistrikkebloggeren blir «varm om normalfordelingshalene»? Her kommer nemlig et gjesteblogginnlegg av Ingeborg Gullikstad Hem, doktorgradsstipendiat i statistikk ved NTNU i Trondheim.

Statistisk sett begynner vinteren 19. november her i Trondheim. I Oslo begynner den dagen etter, 20. november. Disse datoene er basert på gjennomsnittstemperaturen i løpet av et døgn, se her. Selv om denne artikkelen er to år gammel, er disse datoene basert på så mange år med temperaturdata at gjennomsnittet vil være omtrent det samme i år.

Så nå er det altså statistisk sett vinter i Trondheim og straks i Oslo, og da trenger vi varmere klær. Som strikker og doktorgradsstipendiat i statistikk, er jeg stor fan av bloggen til Kathrine, og har latt meg inspirere av hennes fantastiske statistrikkeoppskrifter og laget meg et par normalfordelingsvotter.

For dere som vil lage egne: Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften på hjertevotten fra Sandnesgarn, men byttet ut hjertet med noe jeg synes er enda kulere: normalfordelingen. Den er en gjenganger her på bloggen, i statistikkens verden, og nå også i vottehaugen min, hurra!

Strikk gjerne et matchende normalfordelingsskjerf, oppskriften finner du ved å søke på bloggen 🙂

Siden mine votter ikke er så veldig brede, måtte jeg kutte litt på halene i fordelingen. En slik type fordeling er en avkuttet (truncated på engelsk) normalfordeling. Den kan brukes til litt av hvert, også votteoppskrift. Den avkuttede normalfordelingen kan se ut som på bildet under: rett og slett en normalfordeling der litt av halene er kuttet av.

Til slutt legger jeg ved mønsteret for (den avkuttede) normalfordelingen, kryss er vrang og blank er rett. Det er ikke så lett å få laget en normalfordeling på et 13 ganger 12 masker stort rutenett, men hvis du broderer på en kant rundt vil det bli bra. Jeg har brukt en super nettside som heter stitchfiddle.com for å lage diagrammet. Her kan du også lage egne mønstre.

Tusen takk for at jeg fikk bidra med et gjesteinnlegg på bloggen din, Kathrine!

-Ingeborg