I høst blir det livsvitenskap-statistrikk på UiO, etter denne fine invitasjonen: 

Hei hei!
26. og 27 september går Ungforsk 2018 av stabelen!
Da kommer det 10. klassinger fra flere skoler for å besøke vår flotte campus, og skal bli inspirert til å velge realfag som sitt valg på videregående og forhåpentligvis til høyere utdanning.
Vi vil har veldig lyst til at du holder en av temaforelesningene som skal foregå på Livsvitenskap.

Kult!

I følge topp-treffet på Google, er livsvitenskap den delen av vitenskapen som handler om alt som er levende. Det er jaggu ikke småtterier! Livsvitenskap handler altså om deg og meg, planter, dyr, mat, celler og sykdommer,  biologi og medisin.

Og midt i dette enorme vitenskapsfeltet har matematikk og statistikk en sentral rolle. For det er ikke nok å observere mennesker, dyr og celler:

Vannbøfler i Kenya

Løkceller på Nesodden

,… vi må også oppsummere det vi ser. Jeg har sagt det før, og sier det gjerne igjen: Statistikk er historien om de mange:

Jeg har derfor tenkt å bruke mine 15 minutter foran tiendeklassingene til å snakke om sykdomssmitte og vaksinedekning. Dette vil i uoverskuelig fremtid være et ekstremt viktig tema, og det er dessuten veldig takknemlig å strikke.

Kikhostevaksinedekningsponcho poserer i Realfagsbiblioteket. Foto: Lene M Linnerud

Senere denne helga har jeg planlagt å bruke parkeringsplassen foran Flasken bistro til å tegne opp eksponensielle kurver, og henge ut av vinduet i andreetasje på samme Flasken bistro og ta bilder av det ovenfra, med hekletøyet pent dandert. Det krever imidlertid visse forberedelser, for eksempel å parkere sykkelen på den for meg mest attraktive parkeringsplassen, så ikke bilene parkerer der og kaster skygger over prosjektet. Dessuten må jeg ha kritt. Hm. Har vi det, mon tro? Eller brukte vi alt i fjor, da vi tegnet normalfordelinger mm på fortauet og, hehe, da jeg tegnet et stort hjerte foran naboens hus? Hei så lenge, jeg må på krittjakt!