Ikke bare det: Den perfekte lua og det perfekte skjerfet, faktisk. Oppskriftene har jeg laget selv, så dere skjønner antakelig at jeg er like objektiv som fornøyd!

Lua først:
Denne lua er perfekt fordi den er strikket til eldstedattera og hun har valgt ut sin yndlingsfarge, den er skikkelig god og varm, er strikket i et mykt og tilnærmet kløfritt garn, den har en viktig bakgunnshistorie, og den har helt perfekt passform*.

La meg forklare:
Jeg liker generelt brede pannebånd bedre enn luer, rett og slett fordi mange luer både sitter tett på hodet, er litt for korte og litt for løse nederst, så jeg blir kald på ørene samtidig som jeg blir klam på hodet og får fett hår.

Denne lua er ikke sånn! Øreproblemet har jeg løst ved å strikke en bred brettekant (2r+1vr), og så gå ned en hel pinnestørrelse når jeg strikker den innerste delen av brettekanten (fortsatt i 2r+1vr). Dermed vil lua sitte godt rundt ørene og panna.

Den venstre lua vises på rettsiden, men uten at jeg har brettet opp kanten. Da ser du vrangsiden av brettekanten. Den høyre lua er vrengt og der ser du rettsiden av brettekanten. På begge luene ser du tydelig forskjell på den delen av brettene son er strikket med tynnere pinner.

Når kanten er brettet, vil den være lik på utsiden (lua til venstre) og på innsiden (lua til høyre). På den måten slipper du å få striper i panna av vrangmaskene du ser til venstre i forrige bilde.

Den innerste kanten strikker jeg litt kortere enn den ytterste, så den ikke synes når du har brettet lua.

Deretter vrenger jeg hele stasen og strikker rettstrikk. Dermed blir resten av lua litt mer posete enn brettekanten, og det er mindre sjanse for at du koker i toppen og får fett hår. Jeg velger også å strikke den bittelitt lenger enn høyst nødvendig, av samme grunn (og da får du faktisk plass til en hestehale inni der også).

Yngstejenta ville ha en mindre posete variant, så den lyseste lua er litt kortere.

Lua avsluttes med en dekorativ spiralfelling.

Oppskriften finner du her. Til de lilla luene på bildene har jeg brukt garnet Eco Alpaca (jeg tør påstå at det er tilnærmet kløfritt, og jeg har tidligere brukt det i denne lua) i fargene 468 (mørk, støvete lilla) og 467 (lys lilla).

Takket være spiralfellingen fungerer lua både uten og med pynt i toppen. Hvis du vil pynte, har du en uendelighet av muligheter.

Yngstejenta ønsker seg stor, hvit dusk med reflekstråder. (Skal bli!)
Pynten på den andre lua er en overraskelse.
Hvis du er tom for idéer, kan jeg foreslå denne varianten (hekleroser med duggdråper),

denne (heklet gerbera) ,

eller disse (heklede labia minora eller hekleroser uten duggdråper):

Foto: Joakim Bøhlerengen

Hvis du ikke er like opptatt av feminisme og kvinnehelse som Silje og jeg er, trenger du ikke å pynte den like grelt som jeg har pyntet den brune lua. (Det trenger du strengt tatt ikke om du *er* like opptatt av feminisme og kvinnehelse som oss heller, faktisk. Det er mer enn nok å vite at lua finnes i en annen variant.)

Så var det skjerfet:
Dette skjerfet, altså! Det er som en vitaminpille i mørketida! Jeg har lest et sted at grønnsaker med sterke farger har flest vitaminer, så kanskje det er sånn med skjerf også?

OBS: Dette var bare billedlig talt. Nå kommer dagens utblåsning: Jeg blir helt oppgitt av bloggere som deler det ene dårlig funderte alternativmedisin-rådet etter det andre, og fraskriver seg ethvert ansvar for det de sprer, ved å skrive for eksempel «det sies at (granbarekstrakt/gressjuice/gråstein i lomma/kastanjer i nesa/…fyll ut selv) skal ha en rekke helsebringende effekter...» eller «(granbarekstrakt/gressjuice/gråstein i lomma/kastanjer i nesa/…fyll ut selv) skal blant annet virke (avstressende/hjernerensende/avgiftende/…fyll ut selv)…» Særlig! Som om vi er superstressa og proppfulle av gift hele tiden. Følg helsedirektoratets anbefalinger for kosthold (det lille filmklippet er verdt å se) og fysisk aktivitet. De er basert på kunnskapsoppsummeringer og forskning. Sånn. Det var utblåsningen.

Men altså:
Jeg som er så glad i farger blir rett og slett litt lykkeligere hver gang jeg får øye på dette fargesprakende skjerfet. Det er strikket av rester etter blodsukerreguleringsgenseren, og det blir jeg også litt glad av å tenke på. Dessuten tror jeg kanskje at den beste overskriften jeg har kommet på i løpet av de snart tre årene jeg har blogget, er overskriften til blogginnlegget om skjerfet: Tro, håp og pride. Oppskriften står i innlegget*.

Det er fortsatt 17 dager igjen til jul, så du rekker fortsatt å strikke en lue eller to (ja kanskje til og med et regnbueskjerf, hvis du tar alle juleavslutningen til hjelp) og gi i julegave til deg selv eller noen du er glad i. God helg!

*Dessuten er oppskriften gratis, slik alle oppskrifter på Statistrikk er. Jeg blir selvsagt veldig glad hvis dere som strikker et statistrikkedesign hjelper meg å dele bloggen, enten ved å bruke #statistrikk eller linke til oppskriften 🙂