I norge er vi så heldige å bli beskyttet mot en rekke farlige og/eller dødelige sykdommer, takket være barnevaksinasjonsprogrammet. Blant disse er Kikhoste, polio og meslinger. Se full oversikt her.

Vaksine generelt og kikhoste spesielt har blitt behørig omtalt og strikket her på bloggen tidligere i samarbeid med Tone Fredsvik Gregers. Vi nevner i fleng: Fakta om vaksiner, Hva er et smittetall, Fakta om kikhoste, Kikhostevaksinedekningsponcho, Kikhostebakteriekjede, Boosterdose, og Statistrikk deg et statementplagg!

A statistical statement garment: Fra presentasjon på Norwegian BioArt Arena (NOBA) på Vitenparken i Ås, 2019. Foto: J O Vik
Kikhostebakteriekjede (klør litt i halsen, som seg hør og bør), inspirert av bakteriebildet på lerretet. Og hvit meslingevaksinedekningsponcho, en typisk pynteponcho. Foto: H Rudi.

Jeg har også tatt for meg en rekke misforståelser som spres i anti-vaksinediskusjoner, og strikket vaksinedekningskluter og kontrafaktisk gryteunderlag basert på fakta om meslinger.

I dag vil jeg snakke mer om meslinger.

Meslingevaksineponcho i farta. Den mørkelilla kilen er ca 5% av ponchoen, og viser hvor få som kan være uvaksinert, men allikevel bli beskyttet av at minst 95% av de andre er vaksinert. Duskene er til pynt og fordi de minner om meslingeutslett. Foto: A Vaske

Meslinger er ikke en ufarlig sykdom, selv om den hører til blant det vi kaller «barnesykdommer». Grunnen til denne tilsynelatende harmløse betegnelsen er at disse sykdommene er så smittsomme at de fleste får dem allerede som barn. Det kan være farlig for noen barn, og er ofte farligere jo eldre du er.

Måten å unngå å få sykdommen er å trene opp immunsystemet i kroppen til å gjenkjenne meslingviruset, og sånn at kroppen kan slå ned og kvitte seg med infeksjonen før den blir til en sykdom. En slik opptrening av immunsystemet kalles vaksine.

Hvis du ikke er vaksinert, men i stedet får sykdommen, skjer dette: Først blir du syk. Etter infeksjonen har immunsystemet trent seg opp til å gjenkjenne meslingeviruset, og du blir immun mot sykdommen. Voila!

Dermed blir verken den som er vaksinert eller den som har hatt sykdommen syk neste gang smitten sirkulerer. Men her er det nesten så jeg sier «de som overlever får ikke sykdommen på nytt» men så kommer jeg på at de som dør heller ikke får muligheten til å bli syk på nytt.

For en sånn sykdom er meslinger: Folk kan dø av det. Det er en av grunnene til at vi vaksinerer.

Kikhostevaksinedekningsponcho, meslingevaksinedekningsponcho og polioponcho i sving. Foto: Simen Kjellin

Tone Fredsvik Gregers er ekspert på temaet, og har i tillegg til boka Alt du må vite om vaksiner også skrevet flere kortere innlegg om saken, les for eksempel Om meslingvirus, 5 spørsmål, eller denne artikkelen som nylig sto på trykk i KK.

Folkehelseinstituttet opplyser dessuten:
De siste femten årene før vaksinasjon ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet, ble det årlig meldt 20 000-30 000 tilfeller av meslinger, 20-30 tilfeller av alvorlig encefalitt og 5-10 meslingdødsfall. (…)
Hjernebetennelse (encefalitt) er en sjelden, men alvorlig komplikasjon som oftest opptrer 1-2 uker etter utslettet. 20-40 % av disse pasientene får varig hjerneskade. Dødeligheten ved meslinginfeksjon ligger under 0,03 % i industrialiserte land. Risikoen for komplikasjoner er høyere for spedbarn, tenåringer og voksne enn for barn etter første leveår. Også personer med redusert immunforsvar og gravide er særlig utsatt. (…)
På verdensbasis regner Verdens helseorganisasjon (WHO) med at sykdommen i 2016 forårsaket 89780 dødsfall.

Foto: Simen Kjellin

Dette vet vi altså om meslinger. (Det er bare å telle.)(Og statistikken har talt.) Dessuten vet vi at meslinger er så smittsomt at i en ikke-immun befolkning forventes det at én som er syk med meslinger smitter opptil 18 personer.

Selv om 3/4 av befolkningen (og dermed også 3/4 av de 18) var immune, enten fordi de var vaksinert eller fordi de hadde hatt hatt sykdommen, vil den ene fortsatt smitte 1/4 av de 18, altså 4-5 personer. Først når minst 17/18 er vaksinerte, vil vi få kontroll på smitten. Det er ikke vanskelig å telle dette heller. Statistiske beregninger forteller oss det vi trenger å vite. (Og hvis du vil se et helt foredrag om saken, er det bare å benke seg foran en skjerm og kjøre i gang opptaket fra forrige statistrikketreff på Realfagsbiblioteket.)

En slik kontroll på smitten, altså en dekning på minst 17/18, har vi hatt lenge i Norge. Dermed har vi vært trygt og godt beskyttet under vaksinedekningsteppet, og har hatt svært få meslingetilfeller. Men nå har manglende vaksinedekning gjort at teppet har fått hull, og da fungerer ikke beskyttelsen lenger:

Og når beskyttelsesteppet ikke fungerer lenger, må vi reparere det. Hvorfor? Jo, for nå er vi tilbake der vi startet: Meslinger er ikke en ufarlig sykdom. Følg vaksinasjonsprogrammet.

Foto: Simen Kjellin

Vaksinefakta, vaksinedekning og de tilhørende strikkedesignene har heldigvis vekket begeistring på samtlige strikkearrangementer jeg har deltatt på. Jeg håper derfor at dere strikkere kan hjelpe til med å lede an med fakta og forklaringer når diskusjonen bringes opp.

Statistrikk: Rett og vrangt om vaksiner. Fra foredrag på Vestby koftefestival 2019. Foto: H Rudi

For å skape ekstra blest om temaet, kan jeg trygt anbefale å strikke en vaksinedekningsponcho. Da får dere verdens beste anledning til å snakke om vaksinedekning i enhver sammenheng. Og en pen poncho!

Live med kikhosteponcho, Kathrine i Meslingeponcho, og Tone i polioponcho. Foto: Simen Kjellin.