Våren 2020 laget vi (Jon Olav og jeg) vår første individualiserte hjemmeeksamen. Det var et blodslit mens det stod på, men du verden, for et løft det var! Dette semesteret er vårt fjerde semester med denne løsningen, og studentene skal få bryne seg på 40 ferske oppgaver. Stressnivået vårt er betraktelig lavere, selv om det fortsatt er en betydelig jobb å programmere og kvalitetssikre denne typen eksamensgjennomføring. Vi velger allikevel å ta jobben, fordi vi mener det blir mer forutsigbart og rettferdig på den måten.

Forutsigbart fordi vi har planlagt dette fra semesterstart (det tar for mye tid til at det kan fikses i takt med endrede korona-råd), så studentene vet hva de får. Individualiserte hjemmeeksamener gjør det uhensiktsmessig å jukse ved å sitte sammen, for hver student må løse sin egen oppgave med sine egne tall og sine egne svaralternativer. Samarbeid under eksamen er ikke rettferdig for den som ikke har (smarte) venner å samarbeide med, og dessuten er det ikke lov.

Dette har faktisk NTNU laget musikkvideo om, og helt siden jeg hørte den for første gang, har jeg hatt den fullstendig på hjernen. Værsågod, her er den – god fornøyelse!

Og du: Enten du har eksamen i morgen eller ikke:
Husk at du er flink nok!
(Dette rådet er anvendelig i så ufattelig mange situasjoner at det burde broderes og henges på veggen!)