Da jeg ble invitert til å stå for den ukentlige kaffepraten på Meteorologisk institutt, lovet jeg dem ull og sirkus.

På forhånd hadde jeg dessuten invitert til design-samarbeid. For værstatistikk må da kunne strikkes i enhver farge og fasong, sa jeg til meteorologene, og nevnte både leggvarmere, skjerf og teppet som jeg tidligere har vist frem her på bloggen. Men aller først ville jeg snakke om hester. Nei, ikke hester, egentlig, men en helt spesiell hest:

Trojansk hest. Foto: http://www.gencaystar.com.tr/assos-canakkale-sehitlikler-turu

I informasjonsmailen om arrangementet omtalte jeg nemlig Statistrikk som en trojansk forskningshest i fritt trav inne i strikkemiljøer.
Hva med et normalfordelingsskjerf? En meslingevaksineklut? En omskjæringslue?
, fortsatte jeg som vanlig, og understreket at det finnes ikke den ting som ikke kan strikkes. (Men selv for statistrikkebloggeren finnes det grenser, viste det seg.)

Jeg startet kaffepraten med å fortelle om normalfordelingsskjerfene og t-fordelingsskjerfet (med df=5), som jeg har generert strikkemønster til i statistikkprogrammet R, og at selv om skjerfene er både kledelige og kule, så er de ikke så lette å snakke om til folk som ikke allerede er interessert i statistikk.

Kule fordelingsskjerf. Men bittelitt vanskelig å selge inn til gjennomsnittsstrikkeren. Foto: Lene M Linnerud

En trojansk hest er å oppnå det du ønsker ved å snike det inn i noe folk vil ha: Soldater mot kul hesteskulptur. Tran mot Sana-Sol. Personopplysninger mot morsomme nett-quizer.

Men det er altså en dårlig trojansk hest å prøve å oppnå noe ved å tilby noe folk ikke vil ha. Da jeg startet bloggen, måtte jeg derfor gå ut med noe som hadde litt bredere publikumsappell enn en t-fordeling med 5 frihetsgrader.

Så jeg gikk i tenkeboksen:  Hva liker folk?
Jo: Folk liker:

* Finvær
* Påskeferie
* Appelsiner (spesielt i påska)
Dermed designet jeg et appelsinsitteunderlag.

Statistrikkebloggeren har salet/satt seg på/rir på den trojanske strikkehesten – nei, nå ble det så mange muligheter for dårlige ordspill her at jeg ikke klarer å velge. Velg selv.

Appelsinsitteunderlaget ble særdeles godt mottatt av strikkerne, og jeg kunne dermed benytte anledningen til å snike inn (og snakke om) appelsinstatistikk. All skrellingen, tellingen og strikkingen ble senere utviklet til et eget undervisningsopplegg.

I metereologenes Tallhall var appelsinmottakelsen også god. Og akkurat som strikkerne, likte metereologene også kikhostestrikkeriene, omskjæringslua og Stortingetsitteunderlaget. Og nå har jeg en trojansk vinnerhest, for *disse* temaene er viktigere enn appelsinbåter. Gjengen foran meg i Tallhallen så ut til å være enige.

Men så var det finværsstatistrikken og designsamarbeidet, da. Ute var det nemlig tidenes finværeste mai,

så derfor lo jeg godt da min med-designer Rasmus umiddelbart foreslo at jeg kunne strikke regnvær. Men forslaget ble selvsagt akseptert, for når noen brenner for noe, er det bare å følge opp. Og Rasmus brenner for regn. Ikke ekstremregn, slik mange er så opptatt av, men rett og slett godt gammeldags hverdagsregn. Før jeg kunne strikke det, måtte han selvsagt regne på det (ååh, den var umulig å motstå!).

Det viser seg at en modell som passer godt for å beregne sannsynligheten for at det regner mer enn x enheter på en gitt dag, er denne:

Jeg som er nordmøring og som har vokst opp med regn, regn og mer regn, grønske i blomsterbedene, fotsopp i klamme seilerstøvler og hesjer som råtner, og som har klimaflyktet til Østlandet, bestilte umiddelbart tallene for Kristiansund/Frei, og for Oslo. Hoho, her skulle det bli dobbelt regnskjerf!

Rasmus svarer:

Hei,
Det fantes ingen lange serier fra Kristiansund, men jeg har en fin en fra HUSTADVATN i Fræna ca 1t kjøretu unna.
Her er tallene for Fræna:
> wetfreq(y) [1] 0.5219467
$\mu$
> wetmean(y) [1] 10.8657

Oslo-Blindern:
> y <- station(param=’precip’,src=’metnod’,user=’metno’,stid=18700)
[1] «Retrieving data from 1 records …»
[1] «1 PRECIP 18700 OSLO – BLINDERN NORWAY METNOD»
$f_w$:
> wetfreq(y) [1] 0.3070559
$\mu$
> wetmean(y) [1] 6.722377

Håper de er OK.
mvh Rasmus

Og jeg bare: FRÆNA?! ROMSDALEN?! Der går grensa! Det kan jeg ikke strikke!!

Helt siden jeg startet Statistrikk har jeg skrytt av at alt kan strikkes. Vaksinedekning. Kikhoste. t-fordeling med 5 frihetsgrader. Omskjæring. Stortingsvalg. Men her går altså grensa. Nordmøringer strikker ikke været i Romsdalen. Så inntil Rasmus graver opp andre tall, får vi nøye oss med hverdagsregnværet på Blindern.

I Oslo er det 31% sannsynlighet for regn, og gitt at det regner, er mengden regn fordelt slik:

Og det blir jo et lekkert sjal i seg selv:

Og så kan jeg jo henge på regnværsdagerfrekvensen som et lite kakediagramornament i tuppen:

Og vipps: Designsamarbeidet mellom Statistrikk og Metereologisk institutt er et faktum. Nå må jeg bare finne tid til å strikke det. Jeg trenger en regnværsdag til det.