Bursdagsgensere er kjærkomne ustatistrikkske strikkeprosjekter for statistrikkeren.

For ungene har jo bursdag minst en gang i året, og de synes ikke det er fullt så stilig med feministiske luer og vaksinedekningsponchoer som jeg. Da blir det ofte bruksvennlige gensere i stedet.
-Jeg kan bare lese bloggen din, sa den nyklekkede 12-åringen dagen før bursdagen, -så finner jeg ut hva jeg får i bursdagsgave! Men det var ikke nødvendig, for det hadde jeg klart å røpe lenge før fredag. Det er ikke så lett å strikke en hel genser i smug, for det tar som kjent tid. Hvor lang tid det tar kan du lese om her og her.

Men bursdagsstatistikk er virkelig på sin plass nå!
Her i huset har vi spredt ungenes bursdager godt: En i mars, en i juni og en i desember. Vi har altså klart å unngå toppmåneden juli, som vist i et tidligere statistrikketøy:

Fødselsstatistikkbabytepper: Det til venstre viser månedlige fødselstall for årene 1969-1973, og det til venstre viser 2010-2014. Foto: Lene M Linnerud.

Statistisk sentralbyrå har dessuten laget en ti-på-topp-liste over fødselsdatoer. Er du en av dem som er født 26. desember? Det er den dagen i året, bortsett fra skuddårsdagen, da færrest nordmenn har fødselsdag, har de funnet ut. Kun drøyt 10 000 personer av Norges befolkning på over 4,6 millioner er født denne dagen.

Bursdagsgenseren er fortsatt ikke helt ferdig, men bursdagsbarnet er fornøyd med bursdagsgarnet, så jeg anser det uansett for å være en suksess. Oppskriften har blitt – og blir fortsatt – til underveis.

 

7. juni. ti dager igjen til B-day.

17/6, dagen etter dagen. Det nærmer seg et åttitallsvidunder av de sjeldne. Ole med gitar i sofaen: -Det er nesten så jeg begynner å synge Bon Jovi!