Jeg liker at vi gratulerer hverandre i dag! Det får meg til å føle meg både tøff og bra.

Kampen om likeverd handler om flere enn kvinner. Alle som har opplevd å bli holdt utenfor fordi de er den de er vil kunne identifisere seg med kvinnekampen. Og alle som har kjempet og fortsatt jobber for kvinners rettigheter vil kunne identifisere seg med andre marginaliserte gruppers utrettelige innsats for verdighet.

I dag gratulerer jeg døtrene mine fordi jeg vil at de skal være stolte av hvor langt vi har kommet, og bevisste på at det fortsatt er grunn til å være på vakt mot små forskjellsbehandlingsfenomener i hverdagen, disse småtingene som bare legges merke til av dem som blir utsatt for dem, om igjen og om igjen.

Jeg prøver så godt jeg kan å være bevisst på dem selv også, så jeg ikke av ubetenksomhet viderefører tradisjoner og holdninger vi forlengst gjerne kunne kvittet oss med.

For eksempel tok jeg meg nettopp i å skrive den halvhyggelige overskriften «kvinnesysler på kvinnedagen», fordi det rimer sånn passe, og fordi jeg har ryddet i håndarbeidssakene mine i dag. Akkurat, ja, så kvinnesysler er lik rydding og håndarbeid da, liksom? Ser dere, så lett det er å falle inn i mønsteret?

Så sjelden og lite som jeg rydder, fortjener jeg vel heller et «Gratulerer med dagen» for innsatsen i dag. Dessuten, som en slags bonus fant jeg omtrent en kubikkmeter med halvferdige håndarbeidsprosjekter på loftet, og dem har jeg tenkt å gjøre ferdig noen av utover våren, statistrikk eller ei!

Først ute er bomullstoppen som jeg strikket nesten ferdig mens jeg var på statistikkundervisningskonferanse i Pennsylvania i mai i fjor. Det mørkeblå garnet smitter av så mye farge at jeg ble helt svartblå på fingrene da jeg strikket med det, men nå er den altså ferdig! Har noen av dere et godt kjerringråd* mot farger som blør?

*Se, der skjedde det igjen! (Men akkurat dette ordet liker jeg. Gjør du? Hva burde vi eventuelt sagt i stedet?)

I morgen er det en helt vanlig dag. Men jeg håper jeg kan ta vare på følelsen fra i dag og få noen andre til å føle seg tøff og bra, enten du er en kvinne eller en mann. God 9. mars!