Farger og regnbuer er enkle gleder. Og enkle gleder er akkurat det vi trenger for tiden!

Enkle gleder er det også å gå tur ned til fjæra, i skogen, på fjellet, i parken eller på haugen bak huset. Og hvis vi treffer en vi kjenner og kan slå av en prat på betryggende avstand, blir vi glade av det også, enda vi ikke kan gi den klemmen eller den klappen på skuldra som vi ønsker. Men så enkelt er det, ser vi plutselig: Vi liker å møtes, liker å snakke sammen og liker å ha det fint. Sammen.

De gledegenererende regnbuene har dessuten blitt fine trøstetegn, og du finner dem lysende mot deg i friske farger på garasjeporter, i vinduer og på sosiale medier, på inngangen til kjøpesenteret og ved siden av fortausparadis tegnet med pastellfargede gatekritt. #altblirbra, står det fortrøstningsfullt. Det blir nok ikke det for alle, tenker jeg, men det er fint allikevel. La oss ta vare på hverandre og gjøre hyggelige ting sammen, hver for oss eller på passe avstand.

Så hva sier dere til samstrikk av dette regnbuefargede #altblirbra-sitteunderlaget? Strikk gjerne to og gi det ene til en venn. Og så kan vi ta dem med oss ut på tur etterpå og sitte på dem i passe avstand fra hverandre og ha det hyggelig og drikke kaffe fra termos (ta med egen kopp!). Dessuten er det en ypperlig anledning til å bli kvitt litt restegarn. En skikkelig vinn-vinn-vinn-situasjon!

Du kan finne flere fargerike bilder under taggene #statistrikk og #altblirbrasitteunderlag.

Du trenger:
35 g finull, pt2, TOVE eller lignende i hver av de 7 fargene*,
en passe lang rundpinne 7mm,
og en tilsvarende heklekrok.

Legg opp 40 m med dobbel tråd (* hvis du bare har 18 g i en farge, kan du blande med en annen for å få brukt opp rester), og strikk hele sitteunderlagget i rillestrikk med forkortede rader som forklart i denne videoen, eller i tekst og bilder under:

Den første rillen er oppleggsomgangen med 40 masker.
*
Neste rille er 36 masker (snu, gjør et kast og strikk tilbake når det er 4 masker igjen av omgangen).
Neste rille er 32 masker (snu, gjør et kast og strikk tilbake når det er 8 masker igjen av omgangen).
Neste rille er 28 masker (snu, gjør et kast og strikk tilbake når det er 12 masker igjen av omgangen).
Fortsett på samme måte og forkort med 4 masker hver omgang, til du har strikket en rille med 4 masker.

Gratulerer, nå har du strikket en kile. Du har nå 49 masker (40 masker og 9 kast) på pinnen.

Snu og strikk en hel omgang der du strikker kastene sammen med neste maske, så du står igjen med 40 masker på pinnen. Snu og strikk en omgang til. Disse to omgangene gir en hel rille, og dette er første rille i neste kile.

Gjenta fra * til du har strikket fire kiler i hver av de 7 fargene.

Den aller siste kilen avsluttes med 49 masker på pinnen. Mask pent sammen med oppleggskanten (husk at du må ta med kastet i neste maska også når du syr maskesting), eller fell løst av og sy sammen. (Det er også mulig å legge opp med usynlig oppleggskant og så maske sammen til slutt, men jeg har valgt en enklere løsning så alle skal kunne strikke dette, selv med begrensede strikkeferdigheter.) Fest tråder.

Til slutt skal midtsirkelen hekles, og det beskrives helt nederst i dette innlegget.

Men først: Kilestrikking i bilder:

Legg opp 40 masker. Oppleggskanten=første rille.
Strikk 36 masker, og snu når det er 4 masker igjen på pinnen.
Gjør et kast før du strikker tilbake over de 36 maskene.
Kastet ser ut som en ekstra maske i enden av de 36 maskene i andre rille.
Fortsett å forkorte omgangene med 4 masker, og fortsett å gjøre et kast når du snur.
Gratulerer, du har strikket din første kile. Nå har du 49 masker (de 40 maskene du la opp, og 9 kast) på pinnen.
Strikk en omgang der du strikker kastene sammen med neste maske, så du står igjen med 40 masker.
Strikk en omgang over de 40 maskene, og du har nå første rille i neste kile. Fortsett med kilestrikking til du har
4 kiler i rødt (hvis du ser godt etter, kan du se kilestrukturen), og kan skifte til neste farge.
Steppereven Harriet steppet inn som fotomodell i sola. Hun er faktisk en av verdens søteste hunder, så det var en nydelig bonus og enkelt å glede seg over i dag!

Og skulle du være nysgjerrig på hva jeg fant ut da jeg brukte en hel sommer på å utforske fenomenet sirkelstrikk med forkortede riller, kan du lese blogginnlegget jeg skrev om sirkelstrikking. God fornøyelse og velkommen til å gå i sirkel tilbake til dette innlegget og til neste farge.

Dykk ned i garnlageret, finn frem kjøkkenvekta og fråts i farger. Husk: Du trenger enten 35 gram av en farge, eller lag en miks av tofarger, med 17 gram av hver.

Søndagen startet med en oransje kile, altså først en hel rille over omgangen med 49 masker så du ender opp med 40 masker slik det er beskrevet over, og så forkorter du rillene med 4 masker hver omgang som før.

Strikk totalt 4 oransje kiler, og avslutt når du har 49 masker på pinnen, slik du gjorde med det røde feltet.

Er du klar for gult?

Gult er kult, og gult er sol!

Syrinknopper i solnedgang på Flaskebekk, Nesodden.

Nå som det er duket for grønt både i strikketøyet inne, og i våren ute, har jeg tenkt å dele en grønn historie med dere.

Etter at alle universiteter og skoler og ja, egentlig alt, ble stengt torsdag 12. mars, har det vært så som så med plantestell på kontoret. Så da jeg måtte innom kontoret for å hente en pakke i forrige uke, stakk jeg også oppom M245 og hentet en del statistikk og strikkeeffekter, som seg hør og bør, samt den stakkars fredsliljen min.

Den har vært med meg i flere år nå. Jeg kjøpte den og selvvanningspotta på blomsterbutikken på Sogn stadion, pottet den om på stedet og tok taxi opp til kontoret på Universitetet ved Rikshospitalet. Senere flyttet vi over til selve Riksen, lilja og jeg. Og så flyttet den sammen med meg til drømmejobben på NMBU. Men selv selvvanningspotte så ikke ut til å være nok nå. Jeg dynket den med halvannen liter vann før jeg pakket det jeg skulle ha med, og da jeg var tilbake på Nesodden, så den allerede litt mer optimistisk ut:

Deretter har det gått bare en vei:

En bedre #altblirbra-illustrasjon og -metafor klarer jeg ikke å gi dere, og når dagens farge dessuten er grønn, rett etter gul, hva kan jeg si, annet enn nettopp

#altblirbra

Men våren byr på flere farger enn grønt: Blått, for eksempel. Blått som scillaen i hagen til naboen, som himmelen som speiler seg i Flaskebekktjernet, som byggeplasten på veggen bak meg, den jeg bruker til fjernundervisning, og som neste felt i sitteunderlaget:

Og hvem vet, kanskje vokser det noe fint ut av denne snodige situasjonen også, mot alle odds?

Sjalabais, i morgen får dere indigo.

Okei, det er ikke sikkert det egentlig er indigo, og morgendagens fiolett er kanskje mer en konsekvens av restegarnet mitt enn av fargen fiolett, men det gjør ingenting. Alle farger blir bra, så her er det bare å fråtse.

Selv har jeg gjort litt annet enn å strikke i dag også – jeg har både holdt og hørt på foredrag. Det jeg holdt handlet om å skrive vitenskapelige artikler, og ble behørig notert på 2,5 meter byggeplast, mitt nye varemerke:

Selv om det alltid er litt spennende å holde foredrag, var det jeg hørte på enda mer spennende, for det handlet om hvordan statistikere på Folkehelseinstituttet gjør beregninger om koronaepidemien.

Birgitte Freiesleben deBlasio er avdelingsdirektør på Folkehelseinstituttet og professor i spredning av smittsomme sykdommer. Før hun begynte for fullt på Folkehelseinstituttet var det en kort periode vi delte kontor på universitetet (det var faktisk da jeg kjøpte fredsliljen som jeg nettopp har fortalt om), og det er Birgittes fortjeneste at jeg er i stand til å hekle og kommunisere smittetall og kritisk-vaksinedekningsponchoer. Derfor var jeg selvsagt veldig nysgjerrig på foredraget hun skulle holde i Vitenskapsakademiets foredragsserie Pandemien – tillit i koronaens tid i dag.

Tittelen var Modellering av SARS-CoV-2 epidemien i Norge, og selv om det kanskje ikke er aktuelt for alle strikkere, er det mange nok av dere som vil synes dette er midt i blinken. Jeg deler et av skjermbildene, som viser hvordan utviklingen i antall intensivpasienter i Norge kan forventes å bli hvis smitten øker igjen.

Nå, etter alle tiltakene som er satt inn, er smittetallet godt under 1, og det betyr at hvis vi fortsetter slik, vil epidemien dø ut. Det ser vi i grafen som den lille humpen til venstre, den jeg har markert med gul pil.

Men slakker vi på tiltakene, kan smitten øke igjen. De røde, grønne og blå kurvene viser hvordan det da vil bli, hvis smittetallet er konstant. Det ser jo ikke bra ut, i hvert fall ikke den grønne og blå kurven. Da vil kapasiteten sprenges på intensivavdelingene. Birgitte og kollegene har regnet på mange flere scenarier og kommuniserte dette veldig bra!

Siste farge i dette sitteunderlaget ble avsluttet i løpet av et herlig utendørsmøte (med trygg avstand og riktig vindretning) med en av masterstudentene mine på Ås. Å kunne sitte i sola og skravle om løst og fast og fag og livet og døden mens man strikker eller drikker kaffe var, som Janne helt riktig oppsummerte: «Godt for sjela!»

Så gjensto det bare å maske sammen og hekle midtsirkel.

Kort oppsummert: Lag en løs ring og hekle 3 dobbeltstaver av hver farge i ringen før du snurper den sammen. Hekle en omgang med fastmasker i stavene, og øk en fm for hver farge. Fest sammensuriet av tråder og sy den fast i midten av sitteunderlaget. I stedet for å lete etter de riktige ordene for å beskrive dette fikleriet, har jeg laget instruksjonsvideo!

Lykke til! Nå skal jeg se på TV og feste tråder!