Endelig skal jeg trekke en vinner av det grønne normalfordelingsskjerfet! Blir det deg?

Like før påske annonserte jeg konkurranse i anledning Statistrikks toårsjubileum. De siste to-tre årene har all tilgjengelig fritid gått med til å designe og strikke uventede kreasjoner og blogge om det, og det er så sprøtt at det må feires!

Alle de hyggelige og kule kommentarene fra dere, både på bloggen, sosiale medier og når jeg møter dere, samt den kjærkomne støtten fra selveste Norges forskningsråd, gjør imidlertid at Statistrikk har blitt mye mer enn et sprøtt tidsfordriv. Dette er rett og slett kommunikasjon! Og ekte fakta- og forskningglede! Og ikke minst, i mobilskjermenes tidsalder: Ekte håndarbeid!

Et eksempel på viktige fakta som har blitt tolket i garn er fødselsstatistikken for Norge. Babyteppet ble strikket som såkalt samstrikking, der folk inviteres til å delta, og litt etter litt av oppskriften blir lagt ut underveis.

Teppet vakte begeistring (også hos Medisinsk fødselsregister), og samstrikk ble det virkelig, for jeg strikket nemlig samtidig som samstrikkerne, bare med noen timers forskjell.

Det betyr at hver dag i 13 dager skulle jeg både strikke en del av teppet, ta bilder underveis, skrive ned oppskriften, forklare og dokumentere fargevalg, samt skrive et nytt blogginnlegg som var relevant for den aktuelle måneden. Ved siden av full jobb, så klart. Mann og tre barn har heldigvis egne hobbyer.

Siste innspurt på teppet gjorde jeg på gjesterommet hos statistikerkollega Mette i Trondheim, innimellom slagene på Midtnorsk strikkefestival i Orkanger.

Mette strikket tålmodig i sofaen og diskuterte musikkvalg og picotkant med meg mens jeg danderte stuelampene hennes og fotograferte babyteppe på gulvet hennes. Det var en flott helg! Takk igjen, Mette!

Fødselsstatistikk (antall barn født hver måned) i Norge i tre perioder, fra venstre: 1969-1973, 2010-2014, og 2015

Samstrikkingsprosjekter er fullstendig halsbrekkende, tenkte jeg underveis. Det slo meg ikke før etterpå at andre som arrangerer samstrikkingsprosjekter kanskje er litt bedre forberedt, og at de kanskje ligger litt foran samstrikkerne sine…

Her finner du oppskriften på vognteppet. De tilhørende blogginnleggene for januar, februar, mars, april, mai, juni, juli, august, september, oktober, november, desember følger fortløpende.

Nå er det høysesong for fødsler, så jeg kan absolutt anbefale å bruke resten av sommerferien til å strikke et teppe til en ny verdensborger. Særlig mer statistrikksk enn dette blir det ikke. Det måtte i så fall være et normalfordelingsskjerf.

Foto: Lene M Linnerud

Skjønn-grønn normalfordeling med gltrende paljetter inspirert av solglitter i nyutsprunget bjørkeløv om våren.

Og det er jo nettopp det en av dere vinner i dag! Som med fødselsstatistikkteppet, ble også det grønne normalfordelingsskjerfet påbegynt samtidig som jeg annonserte konkurransen (garn innkjøpt 13. mars i Tromsø i forbindelse med statistikkurs), og innen påska var over, hadde jeg strikket og blogget så mye for å feire jubileet at jeg ikke rakk å gjøre skjerfet ferdig da hverdagen startet igjen.

Dessuten gikk jeg (selvsagt) tom for garn (se her hvor langt det varte), og befant meg nå ca 1700 km unna garnbutikken.

Dermed kunne jeg like gjerne vente til hvitveisen hadde sprunget ut i skogen, så jeg fikk tatt noen fine bilder av det. Og innen da hadde semesteret blitt så travelt at jeg ikke visste hvilket bein jeg skulle stå på. Det var artikler som skulle skrives, analyser som skulle analyseres, gensere som skulle strikkes, foredrag skulle holdes, kurs også – seminarer, konserter, bogginnlegg, basketkamper, bursdager og jobbreiser. Og vipps, så er det jaggu juli?! Og hvitveissesong er det i hvert fall ikke lenger!

Men bildene ble akkurat så hvitveisete og vårlige som jeg hadde håpet, og min gode venn Iana er en perfekt modell for et skjerf som også ble akkurat så grønt og skjønt som jeg hadde tenkt.

Du som vinner dette må antakelig vente litt med å bruke det, for det er ganske varmt. Men hva er vel bedre enn å ha en varm vår liggende klar når vi går hustrige høstkvelder i møte?

Jeg gir fra meg det varme skjerfet, men kan til gjengjeld varme meg med kommentarene dere la igjen her inne, på facebook-sida til Statistrikk, og på Instagram @Statistrikk for å delta i trekningen.

Så utrolig mange og så utrolig fine tilbakemeldinger! <3 Tusen hjertelig takk alle sammen! <3

Jeg synes dette er et lite eventyr: På disse to årene har Statistrikk klart å få over 1000 følgere på facebook, og i 2018 har det daglige lesertallet på selve bloggen vært helt opp 1821. Det var innlegget Må man kose seg (når man strikker?) som dro opp lesertallet til nye høyder. Men også de andre 98 innleggene som ble publisert i 2018 har blitt lest:

Median antall lesere (hvit strek i histogrammet) er 104 per dag, og øvre kvartil (gul strek) er 160. Det betyr at i halvparten av årets 181 dager har bloggen hatt mer enn 104 lesere, og i 45 av disse har mer enn 160 ulike personer vært innom for å få sin daglige dose statistrikk.

Men samma med dette jubileet og lesertall og alt det der, tenker dere sikkert – nå er det på tide å trekke, er det ikke?!

Ekte trekking, foretatt av ekte trekkekaniner:

Og vinneren er:

Marit Skei Andersen!!
Gratulerer! Og tusen takk for poetisk hilsen på facebook 19. mars! Skjerfet kommer i posten til deg.

Hvis du som leser dette er litt skuffet akkurat nå fordi du ikke heter Marit Skei Andersen og dermed ikke kan forvente et normalfordelingsskjerf i posten med det første, kan du ta en tur til nærmeste garnforhandler og trøstekjøpe litt garn, for her er

Oppskrift på grønt normalfordelingsskjerf med bling og hvitveis

Du trenger:
1,5 hesper gressgrønn Sølje
2 ruller med grønn Bling
En middels lang rundpinne 4,5 mm

Heklekrok, en rest hvitt bomullsgarn, noen gule perler og bittelitt lysegrønt garn til å lage hvitveis.

Normalfordelingsskjerfet strikkes på tvers i rillestrikk med dobbel tråd (en tråd Sølje og en tråd Bling). En rille er to omganger rettstrikk. Tabellen under viser hvor mange masker det skal være i hver rille.

Fordi rillene i hver ende bare er én maske bred, hopper du over de første 8 «rillene» i tabellen, og starter strikkingen ved rille nr 9, som er to masker bred (markert med * i tabellen).  Legg opp to masker. Strikk 9 riller som er 2 masker brede, før du øker til 3 masker, slik det står i tabellen. Fortsett å følge tabellen frem til **.

Alle økingene og fellingene skjer på rettsiden av strikketøyet. Alle økingene gjøres i nest siste maske på pinnen. Fellingene gjøres ved å strikke sammen tredje siste og nest siste maske på pinnen. Pass på at både økinger og fellinger blir løse nok, hvis ikke vil kanten nederst bøye seg.

Til slutt lager du endemaskene, altså «rillene» med én maske (i begynnelsen og slutten av skjerfet), ved å hekle eller fingerhekle en remse luftmasker som er like lang som 8 riller ville vært.

Oppskriften er en litt modifisert av de to tidligere normalfordelingsskjerf-oppskriftene som du finner her og her.

Når jeg strikker normalfordelingsskjerf, skriver jeg av (deler av) tabellen på en lapp og stryker ut etter hver rille, samtidig som jeg bruker en maskemarkør som jeg flytter etter ca hver tiende rille (jeg markerer også det på lappen), så jeg ikke går i surr.

Når skjerfet er ferdigstrikket, hekler du to hvitveisforsider med grønn knopp og påsydd pollen som beskrevet i denne oppskriften, og to hvitveisbaksider uten knopp og pollen. Hvitveisene fester du i endene av skjerfet samtidig som du syr sammen forside og bakside.

Hvitveisforsidene ble heklet med et litt tynnere garn enn Petunia, så jeg måtte gå ned en pinnestørrelse for å få dem til å passe sammen. Men det fungerte også fint, for da ble de tettere.

Værsågod, Marit!

Med dette tar jeg en god og lang sommerferie, men inviterer selvsagt alle lesere til å ta en titt på andre oppskrifter, eller la seg underholde av gjesteblogginnlegg, fakta– og statistikkartikler her på Statistrikk.
Alt er skrevet og laget for dere 🙂

Noen har forresten spurt hva jeg gjør nå som pengene fra Norges forskningsråd slutter å strømme inn? Det er ikke noe å lure på: Jeg har alt for mye på hjertet og pinnene til å slutte nå. Til høsten blir det blant annet mer om dette:

Kanskje treffer jeg deg på en strikkefestival over ferien?

God sommer alle sammen!