du har vært et deilig statistrikkeår!

Den 15. november 2016 løp jeg jublende – MED CAPS-LOCK på – bortover en nesten tom biostatistikerkorridor på Universitetet i Oslo: -JEG HAR FÅTT PROFORSK-MIDLER FRA FORSKNINGSRÅDET!!!, ropte jeg til alle som ikke var der. Langt borte i gangen kunne jeg endelig dele gleden med Morten og Corina. Fortsatt med  CAPS-LOCK-en på hoppet jeg opp og ned på kontoret deres og ropte før jeg løp tilbake for å lese mailen fra Forskningsrådet fem ganger til:

«Hei Kathrine Frøislie.
PROFORSK har den glede å informere deg om at prosjektet «Statistrikk ble den 11. november innvilget kr…»

Pengene fra selveste Norsk forskningsråd gis til prosjekter som profilerer forskning, og Statistrikk fikk midler for halvannet år, altså i hele 2017 og halve 2018. Hver eneste gang jeg har kjøpt garn, fjær, perler eller knapper dette året, har jeg glist inni meg og tenkt -Forskningsrådet betaler!
Betalingen skjer etterskuddsvis, forutsatt at Statistrikk faktisk har formidlet forskning gjennom strikketøy. Nå har opptellingen foregått, og jeg kan herved presentere statistrikkestatistikk:

Av 230 blogginnlegg (231 med dette) for 2017 er
136 klassifisert som korte,
33 som lengre,
29 som oppskrifter (3 av gjestedesignere),
2 dikt,
9 gjesteblogginnlegg,
1 GIF-innlegg,
12 tøysete eller fine foto-innlegg, og
8 presentasjoner av andre forskere.

Til dette har jeg brukt omtrent 1400 bilder eller illustrasjoner, jeg har strikket, heklet, limt eller laget borti 40 store eller små kreasjoner, hvorav noen ennå ikke er presentert med oppskrift eller blogget om.

Men før jeg presenterer mer statistikk, her er året i ord:

Ny jobb og blogging hver dag

I januar begynte jeg i fast jobb som forsker på Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse. Der foregår det så mye spennende at jeg bestemte meg for å gi Forskningsrådet valuta for pengene og blogge litt hver dag. Men siden forskning *kan* være mer utfordrende å formidle enn for eksempel Se de nye skoene jeg har kjøpt i dag, ble det mange og lange kvelder foran PC-en. Det var fotoshoots og gjester, bursdagsstrikking og gøy, jeg blogget til hverdag og fest, ørk og helg, fra påskeferie, helgetur til Helsinki, og midt på natta fra hotellet i Skøvde på basket-turnering med yngstejenta. Og fra sidelinja i basket-hallene. Det var så mye jeg ville få ut! Bibliotekar Grete hadde strikket en hel kolleksjon inspirert av bibliotekssystemet på Blindern, Jo presenterte livsvitenskap på TV gjennom Kampen om livet, Silje skrev dikt, Elisabeth ga bort selbuhjernevotter, og jeg tok bilder, skrev, strikket og heklet, smittespredning, kjønnslepper og bjørnedyr, tovet vesker, spilte bratsj og gikk på ski! Her var det ikke et minutt å kaste bort!

Da jeg i mai tok en fri-ettermiddag etter å ha blogget som besatt hver dag siden 26. januar, var det som å gå tur uten barnevogn for første gang etter at du har født barn. Pussig befriende, som om hodet er litt for lett. Mai-ettermiddagen var deilig og lys, og det knaset i grusen der jeg gikk nedover bakken og hadde fri. Jeg gikk ned til senteret for å kjøpe en soft-is, det hadde de ikke, så jeg gikk opp til Statoil, der var det tomt, så jeg kjøpte en pinne-is på Kiwi, plukket litt hvitveis og gikk hjem i kveldssola.

Omtrent samtidig hadde vår-yre bøllekaniner gått bananas og gravd opp hele hagen, så et par ettermiddager måtte jeg sikre huset mot setningsskader i stedet for å blogge, og det var kanskje litt lurt. Det *kan* bli for mye blogging også.

Men aktiviteten hadde gitt resultater, og det tikket inn morsomme henvendelser. Statistrikk ble presentert på det ene internseminaret etter det andre på Rikshospitalet. Det ble arrangert statistrikketreff både på Realfagsbiblioteket og på Nesodden. Jeg besøkte biblioteket i Alvdal, Veterinærinstituttet på Adamstuen, og Oslo Centre for Biostatistics and Epidemiology, og få dager etter at vi hadde marsjert for vitenskapen og appeller ble holdt foran Stortinget, fikk jeg gleden av å holde heldagskurs i statistikk for lærerspesialister i matematikk i Oslo-skolen.

All-time-high

Mai var måneden for vaksineformidling og all-time-high i lesertall. Kikhostevaksineponchoen skapte furore i strikkegrupper på facebook. Etter en solid dose takksigelser og personlige sykdomshistorier i kommentarfeltene, var det en som ropte opp om Vaksinepropaganda! (-Neida, svarte jeg, -Dette er en poncho.) og rapporterte ponchoen til administrator. Dermed ble alle kommentarene slettet og kommentarfeltet stengt, både for sykdom og strikkedesign. Jeg klarte å holde det åpent hos Strikkesida – for alle, og anser selv både det stengte og det åpne kommentarfeltet som seire. At bloggen i tillegg hadde et tresifret antall lesere flere dager er seier nummer tre. Og det fine samarbeidet med vaksineviter Tone, forfatter av boka «Alt du må vite om vaksiner» er seier nummer fire. Det kommer mer fra Tone og meg i 2018! (Men ikke mer tran på tråd.)

Normalfordelingsskjerfet ga også en solid topp i lesertall, både på bloggen og blant nysgjerrige naboer som måtte lufte hunden for å se hva alt dette gatekrittet utenfor nummer 22 egentlig betydde. Gøy!

Årsmøtet i Norsk statistisk forening i juni ble behørig dekket i nattlige innlegg fra hotellet i Fredrikstad, og etter statistrikketreff på Kaffebrenneriet i Kristiansund unnet statistrikkebloggeren seg en måneds sommerferie. P U H !

Fødselsstatistikk, stortingsvalg og statistikkurs

Høstsemesteret startet med et smell, med to store strikkeprosjekter: Fødselstatistikk-babytepper og Stortinget-sitteunderlag.

Fødselsstatistrikken ble organisert som knit-along (samstrikking), der den som ville kunne strikke sammen med meg. Hvis du gikk glipp av det, er det selvsagt fullt mulig å strikke deilige tepper nå også. Petter og Ingvil gjesteblogget, november ble strikket under immunsystemforedrag i Litteraturhuset, og teppet ble ferdig mens jeg besøkte kollega Mette i forbindelse med Midtnorsk strikkefestival i Orkanger.

Stortinget-sitteunderlaget ble utrolig nok ferdig i tide, selv om ideen kom lovlig tett opp til det faktiske stortingsvalget. Jeg hadde snakket med Kristoffer og Anders, statistikerne bak 169.no flere uker før valgdagen, men det var selvsagt ikke før to uker før at oversettelsen til strikketøy plutselig ble avduket i statistrikkerens hjerne: Mandatfordelingen på Stortinget måtte strikkes som sitteunderlag! Det er jo det de gjør, politikerne: Sitter på stortinget. Ok, (jeg kjenner en trang til å løpe rundt meg selv bare ved å skrive om det: Det er kveld og garnbutikken er stengt, har jeg garn, hvor stort, hvor mange kiler, …) matematikken var klar, for jeg hadde teststrikket sirkler hele sommerferien, men så var det Rasmus Hanssons sete, da! Takket være ham ble sitteunderlaget gigantisk. De neste par ukene var intense: Jeg strikket på bussen, på båten, på t-banen, i enhver pause, under  ethvert seminar, lunsjer, ja, kort sagt når som helst og over alt. Men ideen var god nok til at jeg ble invitert til Østlandssendingens morgensending på selve valgdagen, og siteunderlaget ble med Anders i Dagbladets valgbod senere på dagen. #goals (God idé: Strikke små Stortinget-bordskånere til programlederne, en til Østlandssendingen og en til Dagbladet-journalisten. Men selv små bordskånere tar tid, så klokka var langt over midnatt før jeg hadde tovet ferdig de søte små Stortingene, og jeg glemte dem selvsagt hjemme fordi jeg var trøtt og fikk dårlig tid dagen etter. Foran mikrofonen hos Østlandssendingen: -Tusen takk for at jeg fikk komme. Jeg har sittet oppe i hele natt for å strikke en bordskåner til deg som jeg glemte hjemme.)

Derfra gikk høsten slag-i-slag. Det var Frampeik for medisinerstudentene, paneldebatter om politisk strikkeaktivisme i Trondheim og om feminisme og håndverk i Oslo,

Paneldebatt: Craft & feminism på Oslo strikkefestival. Foto: @julieknitsinparis Instagram

jeg underviste statistikkurs på Blindern, fotograferte garnefødsler på fortauet utenfor nr 22, flere normalfordelingsskjerf ble teststrikket,

flere luer også, og pulsvanter, gensere, og ikke minst et gigantisk scrabblesjal. Sjalet var hovedattraksjon på semesterets statistrikketreff på Realfagsbiblioteket, og statistrikkeforedraget ligger i sin helhet på bibliotekets YouTube-kanal:

Utfordringen med å få være med på så mye gøy fordi jeg blogger er at den tiden jeg bruker på arrangementene er tid jeg ellers kunne brukt på bloggen. Luksusen er at jeg har veldig mye å skrive om fremover!

Tusen takk alle sammen for alle kommentarer, likes, klikk og følginger i 2017! Det er dere jeg prøver å underholde, så dere er målestokken for suksess.

Statistrikkestatistikk

Så til statistikken.

Jeg har som nevnt over kategorisert blogginnleggene og telt opp antall bilder. Det var lett å føre statistikk over. Her er for eksempel  antall bilder/illustrasjoner i de 136 korte innleggene. Jeg viser det både i et søylediagram og i et boksplott, som er mitt yndlingsplott over alle plott. (Den tykke svarte streken i søylediagrammet er medianen, akkurat som i boksplottet. Den viser at halvparten av de 136 korte innleggene hadde 3 eller færre bilder, og halvparten hadde 3 eller flere bilder.)

Her er boksplott for alle blogginnleggskategoriene,

…som viser at de lange blogginnleggene, oppskriftinnleggene (som også ofte er lange) og de få rene fotoinnleggene ligger på samme nivå, ca 12 bilder/illustrasjoner.

Jeg ble inspirert av Meretes årskavalkade på monstermønster  til å lage årsstatistikk, men måtte gi opp. For der Merete teller sokker, heldresser, gensere og heldresser, har jeg altså bjørnedyr, Stortinget, heklede epidemier, luer med omskjæringsdekorasjon, fødselsstatistikk og kikhostekjede,

og ja, jeg vet ikke helt, det er ikke så lett å kategorisere og telle. Jeg får heller håpe at noen av dere ble inspirert til å søke opp noe av dette (og bakgrunnen for prosjektene) på bloggen. Kanskje blir 2018 året du kan pynte sofakroken med en liten gjeng bjørnedyr, pryde deg selv med en elegant kikhostevaksinedekningsponcho, eller rett og slett strikke en vrengbar pusegenser, i 2018 også kalt bivariat-analyse-genser?

Velkommen 2018 med alle dine muligheter!  

Foto: Tor Tveite